Exo_tr

100 години МАС КОНКУРС: Дайте име на екзосвят – МАС100 – резултат

Дайте име на екзосвят – МАС100

По случай 100-годишния си юбилей Международният Астрономически Съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100”. Тя предоставя възможност на всяка страна да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. Страните, изявили желание и готовност да организират национални кампании, са почти 100 и България е една от тях. Целта на тази инициатива е да преосмислим нашето място във Вселената и как потенциално би била възприета Земята от цивилизация от друга планета.

Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята.

Излязоха резултатите от конкурса на Международния астрономически съюз за наименованието на звезди и екзсосветове. Предложенията от България са били 141, като изборът на гласувалите се спира на две божества. Тангра ще бъде името на звездата WASP-21 в съзвездието Пегас. А екзосветът орбитиращ около нея е кръстен на тракийската богиня Бендида.

Пълен списък на избраните имена по държави може да се види на http://www.nameexoworlds.iau.org/final-results