АКЦИЯ ЗА СЪБИРАНЕ СРЕДСТВА ЗА ПЛАНЕТАРИУМ В СТАРА ЗАГОРА

На 26 юни 1994 г. в сградата на първата в страната ни Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора се разрази пожар.  Изгоря атракцията на звездното небе – уредът Планетариум. Година по-късно сградата бе възстановена. Дейността на Астрономическата обсерватория продължава, но опитите да се закупи нов уред Планетариум досега са напразни.

На 8 юни 2019 започва нова кампания за събиране на средства за оборудване на звездната зала в Обсерваторията с Планетариум, който би привлякъл повече млади хора от Стара Загора и страната към тайните на Вселената; към избор на професия, свързана с природните науки.

За участие в кампанията, заповядайте в Историческия музей в Казанлък , където в 9.30 часа ще бъде изнесена лекция на тема

“ Древните траки и Долината на тракийските царе“, след което ще бъде отворена за събитието могилата  Шушманец до с. Шипка и посетен мегалита в Бузовград. Транспортът е за сметка на участниците в събитието.

По време на кампанията ще бъде обявена банковата сметка за дарения за закупуване на съвременен цифров уред Планетариум за Астрономическата обсерватория в Стара Загора.

Надяваме се, че кампанията ще продължи със следващи интересни събития.